7462 7030

Undersiden af foden fodvorter

Undersiden af foden – fodvorter

Fodvorter (verruca plantaris) er den hyppigste virusinfektion i huden. Fodvorter skyldes én af de 60 kendte vortevirusser, som kun smitter mellem mennesker. Finger- og fodvorter skyldes samme virus. Fodvorter opfattes dog som flade, hvor fingervorter opfattes som forhøjede. Dette skyldes, at fodvorten bliver flad, når man belaster foden med sin vægt.

Fodvorter er meget smitsomme og smitter ved berøring af fodvorten – eller blot ved berøring med de celler, som dagligt frigives. Det ses ofte, at har man først fået en fodvorte, smitter man sig selv og får flere fodvorter. Efter seks måneder er virussen på sit højeste.

Det er kroppens immunforsvar, der er ansvarligt for bekæmpelsen af virussen. Har man nedsat immunforsvar, vil vorten typisk leve længere. Kroppen vil normalt have bekæmpet fodvorten inden to år.

Fodvorter er ikke almindeligt hos mindre børn, men risikoen for smitte stiger med alderen og topper blandt 18-20-årige. Hos voksne mennesker ses fodvorter sjældnere.

Hvad kan man selv gøre?

Det er vigtigt at stoppe smittekæden. Ved færdsel på offentlige steder som sportshaller og svømmehaller, bør man altid benytte badesandaler eller andet fodtøj.

Undgå endvidere at kradse i fodvorten, da der kan komme virus under neglene, som sidenhen kan smitte andetsteds på kroppen.

Behandling af fodvorter

Der kendes ingen behandling, som med garanti fjerner fodvorter. Selv om fodvorter er vældig generende, er det er en fredelig sygdom, som har tilbøjelighed til at forsvinde spontant.

Inden for en periode på to år vil op til 50 % af forekommende fodvorter forsvinde af sig selv. Der findes en række håndkøbsprodukter, der skal smøres på fodvorten, ligesom man kan pensle med klar neglelak eller bruge flydende plaster.

Din fodterapeut kan også være behjælpelig med behandlingen af fodvorter. Fodterapeuten kan behandle fodvorten ved at fryse den, skrabe hornlaget af eller benytte salicylsyre som hornopløsende stof.

Fodklinikken Aabenraa bruger produktet Hydrzid til at fjerne fodvorter.

Fodklinikken Aabenraa

Åbningstider

Mandag og onsdag:

8:00 til 17:00.

Fredag:

8:00 til 16:00.

Udebehandling efter aftale.

Andre tidspunkter ifølge aftale. Ring til: 

7462 7030.